Din varukorg är för närvarande tom.

Swarovski

Swarovski är världsberömda för sitt gnistrande kristallglas, även kallat blyglas, som garanterar ypperlig precision och enastående lyster och glans. 

Swarovskikristaller är konstgjorda i laboratorium och tillverkade genom att kiseldioxid och bly smälts samman vid hög värme. Efter kylning och skärning täcks kristallen med ett yttre lager av tunn metall för att reflektera ljus mer, vilket gör att de får liknande lyster som en diamant. 

Namnet Swarovski kommer från Daniel Swarovski som 1892 patenterade en elektrisk slipningsmaskin. Hans vision var att tillverka “en diamant för alla” genom att göra slipningen av kristallglas billigare, då det vid denna tid slipades för hand. Den nya slipningen gjorde att alla kristaller tillverkades med hög precision och fick högre lyster, då kristallen nu kunde bli helt spetsig. 

En av företaget Swarovskis första logga var Edelweiss-blomman 1899. Mellan 1976 och 1988 användes bara namnet, “Swarovski”. Numera använder företaget en svan som logga.

Daniel Swarovski föddes 1862 i Böhmen (numera Tjeckien), där han gick som lärling i sin fars fabrik. Han lärde sig att slipa Böhmiskt glas (även kallat tjeckiskt glas) som är en form av kristallglas. Då han vid 21 år besökte “First Electrical Exhibition” i Wien, fick han Ideen till sin maskin.

Företaget bildades 1895 och har sin grund i Wattens i Österrike. Där använde de sig av vattenkraft för att driva den energislukande slipmaskinen.
1908 börjar Daniel Swarovskis söner att jobba med honom. Det tar dem många år av experimenterande, men 1913 börjar Swarovski använda sitt eget “recept” för att få felfritt kristallglas. Kristallens exakta sammansättning  och ytbeläggning är fortfarande en väl bevarad företagshemlighet. Företaget är nu i femte generationen fortfarande ett familjeföretag.

Under ett samarbete med Christian Dior 1956 skapades en tunn ytbeläggning som spred ljuset som i en regnbåge. Den uppkallades efter fenomenet Aurora Borealis, norrsken. Numera används ofta förkortningen AB för att förmedla effekten.

Till toppen

Nyheter för dig!

Hitta oss

Vi känner att vi har lyckats när du hittar skaparglädje hos Pärlgrossisten! Läs mer »