Sök

Om paracord

Vad är paracord?

Historia

Första stora trenden med överlevnadsarmband sägs ha startats av amerikanska soldater under andra världskriget. Under lediga stunder sysselsatte sig fallskärmsjägarna med att klippa av fallskärmslinorna och skapa armband. Man kan tänka sig att det även fungerade som ett bra terapiarbete för att koppla bort tankarna i dessa orostider. I armbanden så gömdes även saker som t.ex. tändstål, nål och tråd och fiskeredskap. Allt som sedan kom att komma till nytta i stridens hetta eller i en nödsituation.

Traditionen att göra smycken, dekorationer och praktiska hjälpmedel av rep är givetvis mycket äldre än de amerikanska soldaterna. Kunskapen om knopar och makramé är något som varit både populärt och stimulerande bland sjömän på handelsfartyg i början på 1500-talet. Vid lugnare perioder till havs så gjorde de hängmattor och skärp av rep som de sedan använde som betalningsmedel när de landsteg i Kina och den Nya världen. Förmodligen är tekniken lika gammal som människan själv där vi med tråd eller mjuka kvistar format redskap och smycken.

Äkta eller oäkta paracord?

I dagens läge så finns det många typer av paracord i både material, färg och storlek. Meningarna går isär kring vad som är äkta, men traditionellt sett förknippar man originalet med att en fallskärmslina skall ha 7 innertrådar och 32 yttertrådar. De flesta anser att all tråd ska vara gjord av nylon och ha en brottstyrka på 550 pounds, vilket motsvarar 250 kg. Omkretsen skall vara 4 mm. Har du köpt en paracord med dessa parametrar kan du kalla ditt armband för äkta paracord. Dessa går under benämningen Paracord 550 hos oss på Pärlgrossisten.

En annan paracord som blivit väldigt populär är polyester. Polyester är ett billigare material. Skillnaderna kan ibland vara svåra att upptäcka med blotta ögat. Här är det svårt för oss att göra skillnader. En trend vi har upptäckt är att dessa ofta används då våra kunder gör hundhalsband, hästpannband etc. Polyester väljs ibland för att den lätt kan tvättas av om den blir smutsig. Färgen kan marginellt ändras något över tid till skillnad mot Nylon, som är mer UV-beständigt. Vår polyester-paracord går under benämningen Paracord 4 mm / 2 mm.

Brottstyrka

På våra paracord där våra leverantörer kan garantera brottstyrka går vi ut med det i produktbeskrivningen. Brottstyrka är den dragkraft repet tål innan den går av. Detta är bra att veta om du skall använda den i något specifikt syfte för att kunna göra en bedömning hur mycket paracord du skall använda. Tänk på att även om vi garanterar en brottstyrka så är det användaren själv som gör en säkerhetsbedömning till vad den skall användas till. Brottstyrkan är uppmätt utifrån när det är oanvänt och nytt. Ett rep som används ovarsamt eller mycket kan få skavskador och då kan ju givetvis brottstyrkan försämras.

Varför ska man använda paracord?

Smycken

Många av våra kunder använder paracord till smyckestillverkning, t.ex. för att göra överlevnadsarmband. Grundtanken med alla paracordsmycken är att göra det av en och samma längd. Gör du till exempel ett armband av tre meter paracord så vet du att du alltid har tillgång till tre meter rep vid behov.

Överlevnad

I samband med paracord förekommer ofta begreppet EDC, eller Everyday Carry, som är ett populärt uttryck bland händiga och även av så kallade "preppers". EDC är kort och gott ett begrepp som beskriver små saker som är lätta att ha med sig och som är användbara i flera olika situationer.

Det kan ibland rädda liv om någon trillar ner i en isvak eller som en kund till oss som räddade en hund som trillat ner i en ravin. Det kan också vara bra för att laga saker. Det är därför dessa armband kallas för överlevnadsarmband eller internationellt kallas Survival Bracelet.

Vi rekommenderar dock inte att man använder Paracord 550 i livsavgörande situationer som t.ex. bergsklättring.

Hur använder man paracord?

Grunden i att göra saker med paracord kommer från kunskapen om makramé och knopar. Det finns mängder med instruktionsvideos på YouTube om hur du gör paracordsmycken. Vi har även vår egna YouTube-kanal där vi fyller på med mer tips och tekniker.

Hos oss kan du köpa paracord i metervara, vilket gör att du inte behöver köpa hela rullar. Detta gör det billigare för dig att kombinera flera olika mönster och färger. Vi har hjälpmedel och verktyg för att tillverka produkter av paracord. Vi har smyckesdetaljer som ormlänkspärlor för att pryda och olika typer av lås, t.ex. med inbyggd kompass och tändstål.

Paracordnålar - Vi har paracordnålar, ett verktyg som du fäster på din paracordlina. Dessa gör det lättare och snabbare att trä paracorden igenom små öppningar.

Paracord Jig - Ett annat väldigt populärt redskap är vår Paracord Jig. En Paracord Jig kan liknas vid en vävstol för paracord. Med en Jig kan du - såväl som nybörjare eller expert - jobba snabbare. Dina händer kan jobba mer fritt. Det finns en linjal på den så att du kan mäta storleken på ditt arbete. Allt detta underlättar om du vill sätta upp en större, enhetlig produktion.

Lås och avslut - Hos Pärlgrossisten hittar du olika speciallås till dina överlevnadsband. Allt från traditionella paracordlås i olika färger till mer avancerade med kompass, visselpipa och tändstål. Kompassen används för att navigera och tändstål för att göra upp eld.

Ormlänkspärlor - Ormlänkspärla är en väldigt populär paracordpärla med hål upp till 5 mm. En ormlänkspärla kan du lätt trä in som dekoration men även använda som lås eller avslut.

Hur använder du paracord?

Vi är väldigt nyfikna. Vilken typ av paracord är din favorit och varför? All feedback är viktig för oss för att fortsätta kunna vara ledande i Sverige och erbjuda dig Sveriges största variation av paracord i både färg, form, mönster och material. Kanske du saknar något? Tipsa oss! Tack på förhand.

Skicka bilder, idéer och önskemål till info@parlgrossisten.se.

Rekommendationer